top of page

Blogi

1 | TAKAISIN KEHIIN VAI?

28.4.2021

Tuossa maaliskuun aikana tein lopulta päätöksen lähteä pyrkimään Kokoomuksen listoilla Liedon valtuustoon. En tiedä onko siinä järkeä vai ei, mutta luvattu mitä luvattu. Aivan ensikertalainen politiikassa en ole, sillä vähän nuorempana miehenä olen edustanut samaa puoluetta jo ensimmäisessä kouluneuvostossa ja myöhemmin Vaasan Kauppakorkeakoulun edustajistossa, ylioppilaskunnan hallituksessa sekä kolmikannan tultua korkeakouluihin, myös Kauppakorkeakoulun hallituksessa. Sittemmin on ollut hiljaisempaa sillä saralla.

2 | SOTEUUDISTUS SUSI JO SYNTYESSÄÄN

12.5.2021

Soteuudistusta on tehty Suomessa 15 vuotta monen eri hallituksen toimesta. Sen vuoksi voisi luulla, että esitys olisi jalostunut malliksi, joka olisi kannatettava. Näin ei kuitenkaan ole, vaan edellisen hallituksen kaavailemasta mallista on menty jorpakkoon. Kaikilla hallituksilla on ollut sama hyvä päämäärä parantaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluita. Parhaillaan eduskunnassa käsiteltävänä olevassa hallituksen sote-esityksessä vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta ollaan siirtämässä pois kunnilta 21 hyvinvointialueelle, Helsingille ja HUS-yhtymälle.

3 | PITÄÄKÖ VELANOTOSTA OLLA HUOLISSAAN?

19.5.2021

Tämän vuoden huhtikuussa kansa sai seurata Kehysriihi-nimistä näytelmää, joka toi julkisuuteen yhä selvemmin sen, kuinka Suomen talous pyörii lisääntyvän velanoton varassa. Suomen talouden ennusteet viittaavat siihen, että vaikka nyt koronan hieman hellittäessä bruttokansantuotteen kasvu hetkeksi kiihtyy, kasvu kuitenkin heikentyy pidemmällä aikavälillä. Sitä myöten myös Suomen velanmaksukyky heikkenee. Samaan aikaa työikäinen väestö pienenee ja terveys- ja hoivamenot kasvavat, varsinkin nykyhallituksen sotemallilla. Hallituksen kehysriihipäätösten jälkeen Suomi ottaa lisää velkaa nettona 2022 arviolta 7,6 miljardia euroa ja 2023  8,9 mrd. Suomella on velkaa nyt noin 140 mrd euroa. Suomi velkaantuu siis lähivuosina reippaasti lisää ja kestävyysvajeongelma (arviolta 8 mrd vuositasolla) on ratkaisematta.

4 | FAKTOJA JA MIELIKUVIA YRITYKSISTÄ

2.6.2021

Soteuudistuksen käsittely on tuonut taas julki eri puolueiden todellisen suhtautumisen yrityksiin. Vasemmistopuolueet paikallistasolla ja valtakunnallisesti kyllä julistavat suhtautuvansa myönteisesti yritystoimintaan, mutta käytäntö ja esimerkiksi verolinjaukset puhuvat aivan muuta. Nuiva suhtautuminen näkyy soteuudistuksen lisäksi mm. jätehuollon uudistuksissa.

bottom of page